Nieuwe naam.
Onze uitvaartcentra Harry en Permentier staan in de toekomst graag voor jullie klaar onder de gezamenlijke naam Uitvaartzorg Harry - Permentier DELA.

Afscheidsceremonie uitvaart

Elke ceremonie is uniek en is ziet er ook telkens anders uit. Als uitvaartondernemer nemen we onze tijd om te luisteren naar de wensen van families en die zo goed mogelijk in te vullen. Daarnaast gaan we altijd net iets verder:

  • persoonlijke teksten
  • aankleding van de dienst
  • een thema dat past bij de overledene
  • een bijzondere locatie

Had de overledene zelf al enkele wensen vooraf vastgelegd omtrent de uitvaart? We bekijken samen de eventuele wilsbeschikking.

Herdenkingsmoment

Uitvaartzorg Harry - Permentier DELA organiseert ook herdenkingsmomenten: één keer per jaar, het tweede weekend van december, herdenken we alle overledenen die het afgelopen jaar een uitvaart hadden in onze aula. Het thema is ‘eerste keer feestdagen zonder dierbare’. Tijdens dit herdenkingsmoment staan we extra stil bij families die deze periode ingaan zonder de aanwezigheid van hun dierbare. Elke familie krijgt na afloop een herdenkingsgeschenkje.

Begrafenis of crematie

Tijdens de ceremonie nemen families en vrienden een laatste keer afscheid van de overleden dierbare. Vervolgens wordt de overledene begraven of gecremeerd. Deze keuze is heel persoonlijk en is voor iedereen anders. De ene vindt het geruststellend om naar een (herdenkings)plek te kunnen teruggaan terwijl de andere de assen wil bewaren in een urn of wil verwerken in een juweel. Misschien had de overledene hier zelf bepaalde wensen over en deze vooraf vastgelegd.

Ook het kostenplaatje verschilt, hou hier dus zeker ook rekening mee.

In Vlaanderen kiest de meerderheid van de mensen voor crematie. Maar dat wil niet zeggen dat je daarvoor moet kiezen. Ieder heeft zijn eigen voorkeur en dat respecteren we als uitvaartspecialist volledig.

Begraven

Naast het uitkiezen van de kist, is het belangrijk dat je ook nadenkt over de grafzerk, de concessie en het type graf.

Elke Belgische begraafplaats heeft eigen voorschriften over de afmetingen en materialen van grafzerken, grafmonumenten en beelden. We overlopen samen tijdens ons gesprek de reglementering van de begraafplaats in jouw buurt.

Je kan kiezen voor een graf voor één persoon, een grafkelder, een familiegraf of voor een oud grafmonument.

Elk graf krijgt een grafsteen of grafzerk. Dit is een steen die de plaats markeert waar een graf ligt. Hierop staat dan meestal een opschrift met volgende informatie:

  • voornaam en achternaam van de overledene(n)
  • geboorte- en sterfdatum
  • familierelaties tussen begraven personen en nog levende personen
  • kenmerken over de overledene(n)
  • grafmonumenten (bloemen, engelen... in steen)
  • foto's van de overledene(n).

Cremeren

Heb jij (samen met de familie) beslist om je dierbare te laten cremeren, moet de aanvraag tot crematie aangevraagd worden bij de gemeente waar de persoon is overleden. Als begrafenisondernemer nemen wij deze taak op ons en zorgen wij voor alle administratieve formaliteiten.

Voor de crematie heb je een kist of lijkwade nodig (zachte doek gemaakt van natuurlijke materialen waarin de overledene wordt gewikkeld).

Het crematorium geeft een gratis urn voor de as, maar je kan in ons uitvaartcentrum ook altijd kiezen voor een sierurn. In onze winkelruimte hebben we verschillende soorten kisten, (mini)urnen en asjuweeltjes staan zodat de families deze in alle rust kunnen bekijken.

Jij en je familie kiezen vervolgens de asbestemming: je kan de assen (of een deel ervan) thuis bewaren, uitstrooien, bewaren in een columbarium (urnenmuur) of begraven in een urnenveld. We bespreken samen de opties en welke voorwaarden er gelden.

Vind hier meer informatie over de kosten van een begrafenis of crematie.

Concessie

Bepaal je concessie (de aangekochte rustplaats op het kerkhof): Dit geldt voor zowel begrafenissen als crematies. Dit kan een grondconcessie, columbariumconcessie (urnenmuur) of urnenveldconcessie zijn. Een concessie wordt steeds afgesloten voor een afgesproken periode. In Tienen is dit voor een periode van 15 jaar en is elk graf bestemd voor twee personen. Na afloop kan je steeds weer verlengen voor 15 jaar.

Neem je geen concessie, kan je kosteloos begraven worden. De normale duurtijd van een kosteloze begraving is minimum 10 jaar, daarna kan de gemeente of stad beslissen om het graf te verwijderen.

Ondersteuning nodig bij het plannen van een uitvaart?

Contacteer ons

Wist je dat

  • In Hoegaarden zijn er geen begravingen mogelijk op zaterdag.
  • Elke overleden inwoner van de stad Tienen kan kosteloos op een strooiweide uitgestrooid worden.

  • Je kan samen met je huisdier begraven worden. De urne van het overleden gezelschapsdier wordt dan samen met de overledene begraven. We bekijken of je gemeente dit toelaat.

Mooie uitstrooiplaatsen in de omgeving van Tienen

  • uitstrooiweide begraafplaats
  • in de eigen tuin van de nabestaanden

In principe kan je overal een deel van de assen uitstrooien, maar heb je hiervoor wel toestemming nodig van de locatie zelf of de gemeente.

Vind meer inspiratie rond bijzondere asbestemmingen.

Muziek tijdens de ceremonie

Een afscheidsceremonie kan je op verschillende manieren een persoonlijke invulling geven. Muziek hoort daar, wat ons betreft, zeker bij. Zijn er bepaalde liedjes die een link leggen met de overledene? Deelden jullie misschien een playlist of speelde de overledene zelf muziek?

Vind je het kiezen van de juiste muziek een moeilijke opdracht? We hebben een uitgebreide muziekbibliotheek waar we altijd de nodige inspiratie kunnen halen. Liedjes voor een uitvaart hoeven niet noodzakelijk droevig te zijn. Het moet in de eerste plaats muziek zijn die de overledene graag hoorde. Op zoek naar inspiratie?

De uitvaartconsulenten van Harry - Permentier DELA doken in hun collectie en selecteerden voor jou enkele van hun mooiste afscheidsliedjes:

  • Zielsveel van jou Udo
  • Treur niet Els de schepper
  • Si t’étais là Louane
  •  Une histoire d’amour Mireille Mathieu
  • Alsof je bij me bent Gerard Joling
  • Op deze dag Suzan & Freek
  • Lay me down Sam Smith
  • Ik ben bij je Jaap Reesema
  • Dat ik je mis Maaike Outboter

Koffietafel

In Vlaanderen is het de gewoonte om na de uitvaart een koffietafel of rouwmaaltijd te houden. Het is voor vele mensen een moment om de overleden dierbare te herdenken, mooie herinneringen op te halen en samen even stil te staan.

Tradities koffietafel

In ons land zijn er best wat verschillen wat koffietafels betreft. Zo serveren ze in bepaalde streken van West-Vlaanderen altijd een warme maaltijd. In Vlaams-Brabant serveren ze standaard pistolets, sandwiches en taart. Maar, net zoals elke afscheidsceremonie uniek is, is de koffietafel dat ook: alles is mogelijk. Wil je eerder een intieme koffietafel, of mag het wat uitgebreider in de vorm van een walking lunch, of receptie in openlucht? Sommige families willen graag specifieke gerechten die een link leggen naar de overledene, zoals de vlaai van oma of het favoriete biertje van opa.

We organiseren de koffietafel in ons eigen uitvaartcentrum, waardoor mensen zich niet hoeven te verplaatsen na de plechtigheid. We werken met lokale bakkerijen en slagers en bieden een glaasje cava of fruitsap bij het binnenkomen.

Wil je graag de koffietafel organiseren op locatie? We bekijken samen de mogelijkheden.

Vind hier nog meer inspirerende uitvaartlocaties
bloemen

Bloemen op een uitvaart

Bloemen hebben een centrale plek in ons leven. De traditie van bloemen geven gaat al erg lang terug. Ze zeggen vaak wat woorden niet kunnen: ik zie je graag, het spijt me, dank je wel en zijn in het geval van een overlijden ook enorm troostend. Bloemen horen dus zeker thuis op een uitvaart. Rouwboeketten zijn er in alle soorten en formaten en kan je ook op maat laten maken. Ze zijn een eerbetoon aan de overledene en geven ook steun aan de nabestaanden.

Rouwboeketten samenstellen

Wil je een gepersonaliseerd rouwboeket samenstellen, nemen wij deze taak ook op ons. We helpen mee de boeketten of bloemstukken vormgeven en zorgen voor de bestelling. Dit doen we via lokale bloemisten. Door hun flexibiliteit kunnen ze vaak last-minute helpen wanneer dit nodig is. Ze maken ook hele mooie en kwaliteitsvolle bloemstukken op maat van de families.

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van je rouwboeket?

Contacteer ons