Veelgestelde vragen

Nee, je mag niet in je eigen tuin begraven worden of op een andere eigendom. Het is verboden begraven te worden op een andere plaats dan de begraafplaats.

Het is wel mogelijk de as te begraven in de tuin. Dit moet de overledene vooraf zelf in een laatste wilsverklaring of testament als wens geuit hebben. De tuin moet ook eigendom zijn van de overledene. Wil je de as begraven op een andere plek die niet eigendom is van de overledene of zijn/haar nabestaanden, moet je een voorafgaande schriftelijke toestemming hebben van de eigenaar van het terrein.

Om een overledene te cremeren, moet je de toestemming hebben van de ambtenaar van de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar de persoon overleden is. Bij een niet-natuurlijk overlijden of een overlijden in het buitenland is de toestemming van het bevoegde parket nodig. Als ervaren uitvaartspecialist, nemen wij deze taak uit handen.
Nee, je mag niet eender waar as verstrooien. Elke gemeente heeft hiervoor specifieke regels. We bekijken dit samen met jou. Het is wel toegelaten as te verstrooien op zee, aan de Scheldekaaien in Antwerpen en in je eigen tuin, indien je zelf eigenaar bent.
Je kan as uitstrooien in het buitenland. Bekijk vooraf zeker de regels hierrond, wanneer je bijvoorbeeld met het vliegtuig zou reizen.

Dat kan, mits je eigenaar bent van deze tuin, dus ook geen huurder. Je moet wel voor de crematie plaatsvindt de nodige documenten laten opmaken en laten ondertekenen door de familie in eerste graad of de personen waarmee de overledene een feitelijk gezin vormde. Als ervaren uitvaartspecialist helpen we onze families hiermee.

Een columbarium is een muur waar urnen worden geplaatst. De muur bestaat uit verschillende vakken waar men twee of meerdere urnen kan plaatsen. De vakken worden nadien afgesloten met een natuursteen of betonnen plaat.
Het woord concessie duikt vaak op bij een begrafenis of crematie. Het is het huren van een stuk grond, kelder of nis (bij urne). Je kan een concessie nemen voor een grondgraf, een grafkelder of voor een columbarium of urnenveld.
Ja, je kan na overlijden, je lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Je stelt een eigenhandig geschreven verklaring op die je dateert en vervolgens opstuurt naar een universitaire instelling naar keuze. Je neemt best vooraf contact op met de universitaire instelling van je keuze om de nodige documenten in te vullen.
Muziek op de uitvaart kies je helemaal zelf. Misschien had de overledene hier zelf bepaalde wensen rond? Indien je geen inspiratie hebt, helpen wij je hier graag bij.
Teraardebestelling is hetzelfde als een begraving. Men begraaft het stoffelijk overschot op een begraafplaats.
Wil je de uitvaart organiseren in het buitenland dan zorgt DELA voor de repatriëring. We hebben een eigen repatriëringscentrum op Brussels Airport en kunnen indien nodig ook met de wagen repatriëren.
Lees meer
Als verzekerde bij DELA ben je vrij in je keuze van begrafenisondernemer. Dat kan een begrafenisondernemer zijn van DELA, maar dat hoeft niet. Jij of je nabestaanden kiezen de begrafenisondernemer in alle vrijheid.
Lees meer
Ja, we houden graag rekening met je persoonlijke uitvaartwensen.
Onze tip: leg ze nu al vast met onze online tool.
Lees meer
Erfenis en nalatenschap is ingewikkelde materie. DELA groepeerde alles overzichtelijk op de erfenispagina van onze website. Actuele informatie, geknipt op jouw maat.
Lees meer
Soms weet je niet wat zeggen, als het verdriet te groot is. Ook dan helpt DELA. Met mooie woorden op ons rouwtekstenplatform online en in een liefdevol troostboekje.
Lees meer
Een consulent DELA nabestaandenzorg begeleidt de nabestaanden van de verzekerde na de uitvaart. Deze empathische persoon staat hen bij met de praktische en administratieve afwikkelingen na het overlijden zoals het opzeggen of overzetten van gas-, elektriciteit-, water-, televisie-, telefoon-, en internetaansluitingen, contacteren van financiële en verzekeringsinstellingen en het opzeggen van abonnementen.
Lees meer