Facebook, Instagram, Linkedin, YouTube, Twitter, Pinterest, TikTok, … Heel wat mensen maken dagelijks gebruik van social media. Dat zijn heel wat persoonlijke gegevens zoals posts, foto’s, filmpjes, berichten en tweets die de wereld worden ingestuurd. Én die online blijven staan wanneer je er niet meer bent. Vind je dit een fijne gedachte? Misschien hebben jouw nabestaanden het er wel moeilijk mee of willen ze net graag dat er een online spoor achterblijft? Zo kunnen ze de warme herinneringen nog steeds koesteren.
Hoe je ook met jouw social media profielen en ‘digitale erfenis’ wil omgaan: het is iets om vandaag al bij stil te staan. We geven graag enkele tips.
Denk nu al eens na over wie je social media accounts kan beheren als je komt te overlijden. Maak een lijstje van de inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) per social media kanaal. Hou jouw partner, familielid of vriend(in) op de hoogte van de locatie van deze inloggegevens zodat ze altijd gevonden kunnen worden.
Werk deze gegevens ook steeds bij wanneer je de wachtwoorden verandert. Dit kan je makkelijk bijhouden in een zgn. ‘password manager’ zoals LastPass. Via ‘instellingen’ kan je jouw ‘inactiviteitsvoorkeuren’ instellen voor al je social media accounts. Hiermee bepaal je zelf wat er met jouw profiel moet gebeuren als je deze voor lange(re) tijd niet gebruikt of als je komt te overlijden.
Je kiest bijvoorbeeld voor een automatische verwijdering van je social media account na deze periode via een waarschuwing door e-mail of SMS. Je kan er ook voor kiezen dat jouw gegevens na deze periode gedeeld worden met (maximaal) 10 door jou gekozen personen.
Stel dus nu al in wat er moet gebeuren met jouw social mediaprofielen. Verwijderen of een vooraf ingestelde ‘herdenkingsstatus’? Aan jou de keuze. Geef dit ook door aan de mensen die je vertrouwt. Want het zijn zij die na jouw overlijden en mits voorlegging van een officiële (geboorte- en/of) overlijdensakte een verzoek kunnen indienen bij het desbetreffende social media platform om jouw account te verwijderen of een ‘herdenkingsstatus’ mee te geven.
In dat laatste geval wordt jouw account omgezet in een soort van ‘ter nagedachtenis aan’ profiel. Dit betekent dat er dan geen meldingen van verjaardagen of vriendschapssuggesties meer gestuurd worden vanuit jouw account.
Een ‘digitale erfgenaam’ op voorhand aanwijzen is ook een goed plan. Bij Facebook en Instagram geef je bij de beveiligingsinstellingen aan wie er na jouw overlijden jouw profiel en/of pagina’s mag beheren. Deze contactpersoon kan dan bovenaan een zgn. ‘vaststaande post’ op jouw profiel zetten en de profielfoto aanpassen, maar niet vanuit jouw naam berichten plaatsen of privéberichten lezen.
Je kan bij je vertrouwde notaris ook een ‘social media testament’ laten opstellen of de inloggegevens van jouw social media profielen toevertrouwen aan een digitale kluis zoals izimi. Leg ook je uitvaartwensen op voorhand vast in een zgn. digitale wilsbeschikking. Bij DELA kan je dit gratis online doen via www.digitalewilsbeschikking.be. Veilig en snel want dankzij jouw persoonlijke en beschermde MijnDELA account kan je jouw uitvaartwensen tussentijds bewaren, aanpassen en/of afdrukken.
Handig, want je kan ze daarna laten toevoegen aan je officiële laatste wilsbeschikking bij je stad of gemeente. Zo is de kans het grootst dat jij de uitvaart krijgt die je voor ogen hebt.
Voor veel achterblijvende naasten of geliefden dragen de posts, foto’s en video’s op de tijdlijn van een overleden persoon bij aan het rouwverwerkingsproces. Het geeft troost om zijn/haar stem nog eens te horen of om foto’s en filmpjes te bekijken.
Praat dan ook met jouw dierbaren over de verschillende opties voor je zo’n ‘social media testament’ opmaakt of andere beslissingen neemt die een impact hebben op jouw digitale erfenis. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een breder gesprek over hoe je jouw eigen afscheid ziet. Geen makkelijk onderwerp, maar met de volgende tips helpen we je op weg.
Afhankelijk van welk social media platform kunnen jouw nabestaanden dit account opheffen, de ‘herdenkingsstatus’ geven of het (voorlopig) laten zoals het is.
We raden aan om steeds goed na te denken voor je een social media account opheft want deze actie is altijd definitief. Misschien past een (tijdelijke) herdenkingspagina beter bij jouw wensen als nabestaande. Bespreek dit altijd samen met de partner, familie en/of vrienden van de overleden persoon.
Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.