Bij een overlijden komen heel wat vragen naar boven: wie zijn de erfgenamen? Wie erft wat? Hoeveel successierechten moeten er betaald worden? Het zijn vragen waar je op zulke momenten liever niet mee bezig bent. Denk daarom tijdig aan je nalatenschap, zodat je nabestaanden later recht hebben op een deel van je erfenis.
Als erfgenaam ben je verplicht om de nalatenschap na het overlijden aan te geven. Vermijd een boete en ontdek hoe je dit kan aangeven in ons schema.
Bij een nalatenschap of erfenis laat een overledene zijn bezittingen na. Denk maar aan gelden bij de bank, een auto, een huis en… eventuele schulden. Wanneer er sprake is van (hoge) schulden, is het perfect mogelijk om de nalatenschap te verwerpen. Je bent dan ook niet verplicht om de nalatenschap te aanvaarden. Bij een notaris of specialist kan je steeds terecht voor advies hierover. In ons blogartikel vind je alvast enkele situaties waarin je een nalatenschap kan verwerpen.
Er zijn een aantal procedures die na een overlijden in werking treden, waaronder de verdeling van je erfenis volgens het wettelijk erfrecht. Alles wat je nalaat, wordt na je dood volgens deze wet verdeeld. Je erfgenamen dienen op hun beurt een belasting te betalen op de verkregen erfdelen.
Heb je geen idee over welke bedragen we zoal spreken? Krijg een handig overzicht in 4 eenvoudige stappen met onze successiesimulator.
Met een testament kan je afwijken van de wettelijke erfenisverdeling. Om ervoor te zorgen dat je testament rechtsgeldig is, zijn er een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen.
Stel zelf je testament op aan de hand van onze voorbeeldtestamenten.
Een erfenisverdeling brengt heel wat fiscale aspecten met zich mee. Bekijk ons erfenisdossier om snel en eenvoudig een idee te krijgen over de wetgeving rond erfenissen, erfovereenkomsten en schenkingen.
Alles over erfenis en erfbelasting