Menu
Zoek
Contact

DELA lanceert 'Mijn herinnering aan jou'

Want kinderen rouwen ook...

Uitvaartspecialist DELA wil mensen helpen voor, tijdens en na de uitvaart. In het licht van deze missie ontwikkelde DELA in samenwerking met haar rouwspecialisten en rouwtherapeute Lies Scaut 'Mijn herinnering aan jou', een online tool om kinderen te helpen rouwen, want kinderen rouwen ook… en dat wordt al wel eens vergeten.

De applicatie focust zich op kinderen uit het basisonderwijs en wil kinderen een steun bieden in hun rouwproces om de herinneringen aan de overledene levendig te houden. Leon en Marie, de hoofdpersonages uit de applicatie, nemen het kind mee op pad doorheen het labyrint van rouw en helpen hen bij het creëren van een herinneringswereld.

Maar er is meer. Kinderen hebben vaak een fout beeld van alles wat met de uitvaart, de overledene of de opbaring te maken heeft. Vandaar dat er ook een educatief luik werd ontwikkeld waarin kinderen informatieve filmpjes kunnen bekijken over afscheid nemen. Zo kunnen ze voorbereid en met de juiste verwachtingen aan het rouwproces starten.

Lees het officiële persbericht
Mijn herinnering aan jou: de app van DELA voor kinderen in rouw

Hoe werkt ‘Mijn herinnering aan jou'?

In ‘Mijn herinnering aan jou’ kan je als ouder of voogd een account aanmaken voor kinderen vanaf zes jaar die recentelijk of langer geleden een dierbare verloren. Kinderen kunnen zelf of samen met jou op een veilige, kindvriendelijke en creatieve manier aan de slag om een wereld vol herinneringen te creëren voor de overledene. Deze wereld krijgt vorm door het planten van een boom voor de overledene waarin je kind herinneringen kan toevoegen zodat de boom groeit. Vanuit de boom kan je verder naar de wolken en de sterren tot aan de maan waar je kind boodschappen naar de overledene kan sturen.

Een account aanmaken

In drie eenvoudige stappen maak je als ouder of voogd samen met je kind een account aan waarna de boom geplant kan worden. Nadien kan je kind zelf eindeloos de herinneringswereld openen en herinneringen toevoegen aan de boom, de wolken of in de sterren. Aan de hand van een twintigtal suggesties kan je kind inspiratie opdoen om deze wereld te vullen met tekstjes, tekeningen, stemopname ’s, YouTube filmpjes, foto’s…, kortom met mooie herinneringen.

Geef kinderen de boodschap dat de overledene mag verder leven in je hart en in de herinneringswereld!

Naar de website 'Mijn herinnering aan jou', een rouwapp voor kinderen

In het uitvaartcentrum

Eén van de heldere en mooi gemaakte video's die gebruikt worden in deze bijzondere webapplicatie 'Mijn herinnering aan jou'. Leon en Marie bezoeken het uitvaartcentrum waar hun papa opgebaard ligt.

Rouwrituelen voor kinderen

  • Maak samen met je kind zelf een kaars die het kan aansteken in de afscheidsdienst of thuis bij de foto van de overledene.
  • Versier een glazen potje als theelichthouder dat kinderen kunnen doorgeven tijdens een afscheidsdienst. Bij kleine kinderen kan je een kaars altijd vervangen door bijvoorbeeld het doorgeven van een knuffel.
  • Wensballonnen en ballonnen met helium kan je gebruiken om kinderen een tekening of boodschap op te laten zetten die ze dan in de lucht kunnen oplaten. Voor kleine kinderen kan je ook een bellenblaas gebruiken waarmee ze wensen de lucht kunnen inblazen.
  • Tegenwoordig is het meer en meer gekend dat kinderen de kist van de overledene versieren. Bevraag deze mogelijkheid steeds bij het uitvaartcentrum. Voor kinderen kan dit veel betekenen aangezien dit het laatste is wat ze nog voor de overledene kunnen doen.
  • Maak samen met je kind(eren) papieren lichtbootjes. Je kan dit speciaal papier vinden in winkels van papier- en knutselwaren. De bootjes kan je beschrijven met boodschappen. Laat de lichtbootjes na het afscheid wegvaren op het water waarbij de bootjes de boodschappen van kinderen meenemen tot in de eeuwigheid.
  • Van een kledingstuk kan je een kussenovertrek maken zodat je kind een wel heel uniek kussen van de overledene heeft. Naast een kussenovertrek kan je ook een troostdekentje van kledij maken waaronder je kind kan schuilen als het verdrietig is.
Mijnherrineringaanjou

Denk eraan dat kinderen

  • geen kleine volwassenen zijn.
  • ook verdriet hebben.
  • pas vanaf een bepaalde leeftijd beseffen dat de dood voor altijd is.
  • recht hebben op duidelijke en eerlijke informatie.
  • ook afscheid mogen nemen.
  • jou als volwassene soms willen sparen.
  • een eigen taal hebben en je als volwassene moet zoeken hoe je kan binnentreden in hun leefwereld.
  • nood hebben aan dagelijkse routine.
  • niet extra verwend moeten worden in de nasleep van een verlieservaring.
  • soms liever met iemand anders praten dan met jou als ouder of voogd.
  • een sterke fantasie hebben die soms gruwelijker is dan de werkelijkheid.
  • heel spontaan zijn in vragen stellen en verhalen vertellen.
  • soms eerder lichamelijk reageren i.p.v. emotioneel of in gedrag.

Ben je op zoek naar informatie over rouw bij kinderen? Wat goed dat je die moedige stap zet. Elk rouwproces verdient de juiste aandacht – zeker bij kinderen. Daarom ontwikkelde DELA een speciaal platform voor deze jonge en kwetsbare doelgroep. Zo beschik jij over de juiste tool om je kind een duidelijk en eerlijk antwoord te geven. We verzamelden de meest gestelde vragen in de “grotemensenkrant” in de app. Lees de 'grotemensenkrant'
Scaut_lies

Wie is Lies Scaut?

Lies Scaut is maatschappelijk werkster en psychotherapeute in De Weg Wijzer – Centrum voor trauma- en rouwbegeleiding. Zij richt zich als psychotherapeute hoofdzakelijk op de doorwerking van acute en chronische verlieservaringen, psychotrauma en ingrijpende gebeurtenissen (zoals acute ziekte, palliatieve zorg, acuut geweld, verkeersongevallen enz.) met vooral aandacht voor kinderen en jongeren. Zij specialiseerde zich in rouwbegeleiding bij kinderen en jongeren door middel van jarenlange ervaring in acute opvang op scholen en het volgen van nationale en internationale opleidingen. Als docent is zij verbonden aan verschillende hogescholen en is zij een veelgevraagd spreker op congressen, studiedagen en trainingen of om duiding te geven in de media.

Naast auteur van haar boek ‘DoodGewoon – Kinderen begeleiden bij rouw’ is zij co-auteur van verscheidene boeken rond rouw en trauma en verschijnen in het najaar van 2018 haar eerste kinderboeken bij Clavis Uitgeverij.