Het overlijden van een dierbare is een van de meest ingrijpende ervaringen in ons leven. De rouw die daarop volgt is een persoonlijk traject met momenten van vallen en opstaan. Met soms donkere dagen en dan weer lichtpuntjes.
Misschien vraag je je af of het normaal is wat je voelt, ben je op zoek naar herkenning in verhalen van lotgenoten of troostende woorden. Laat je dan gidsen door DELA’s RouwWijzer.
Ieder rouwt op de eigen, unieke manier die ook nog eens kan veranderen van dag tot dag. Wat mensen in rouw nodig hebben aan hulp en ondersteuning kan dus ook sterk variëren. Voor de meesten geldt echter dat de steun van hun omgeving cruciaal is.
Toch blijkt er soms een verschil te zijn tussen de noden en behoeften van mensen in rouw en de hulp die hun omgeving hen aanbiedt. Zo kan goedbedoeld advies als heel confronterend worden ervaren, of ontwijkend gedrag kwetsend overkomen.
Wie (onbewust) ongepast reageren tegenover iemand in rouw, doen dat vaak uit onhandigheid, schrik of onwetendheid. Enkele vaak gestelde vragen door mensen die rouwenden willen ondersteunen:
Nochtans is het niet zo moeilijk. Inzicht in wat rouw is, hoe rouw op verschillende manieren kan werken en wat er ondersteunend kan werken helpen jou al een heel eind op weg. Raadpleeg daarom de inzichten en tips in DELA’s RouwWijzer.
Nood aan rouwondersteuning voor kinderen? In de rouwapp ‘Mijn herinnering aan jou’ vind je informatie op kindermaat en kan jouw kind een virtuele herinneringswereld creëren om troost te vinden in moeilijke momenten.
Naar de rouwapp voor kinderenBij het overlijden van een collega krijgt iedereen binnen de organisatie met rouw te maken en is rouwondersteuning belangrijk. Maar ook voor een medewerker die een dierbare verliest is de steun die hij of zij op het werk ervaart essentieel voor het rouwproces.
Hoe kan je een collega in rouw ondersteunen? En hoe ga je hier als werkgever best mee om? DELA’s draaiboek Rouwen op het werk biedt hiervoor concrete tips en handvaten.