Menu
Zoek
Contact

Hoe condoleer ik iemand?

Plots is het moment daar: er valt een rouwbrief in jouw brievenbus of in jouw mailbox. Een familielid, vriend(in) of kennis is overleden. Hoe ga je jouw medeleven betuigen aan de nabestaanden? Wat draag je tijdens de afscheidsplechtigheid? Wat zeg je tegen de nabestaanden? Wat schrijf je op de condoleance kaart? We helpen je graag een handje met deze concrete tips en formules.

Hoe schrijf ik een persoonlijk rouwkaartje?

Afscheid nemen is nooit makkelijk. Je medeleven betuigen is dat ook niet. Daarom ontwikkelde DELA samen met Libelle een boekje vol mooie citaten, liedjesteksten en gedichten. Een (plots) overlijden van een zoon of dochter, moeder of vader, partner, kennis of huisdier? Dit boekje biedt troost en helpt je in elke rouwsituatie op weg.

troostboekje

Hoe betuig ik mijn medeleven aan iemand?

Na ontvangst van de rouwbrief is het gepast om een persoonlijke en handgeschreven condoleancekaart te sturen. Wanneer je een voorgedrukte condoleancekaart gebruikt, schrijf er dan niet alleen jouw naam op. Maak werk van enkele persoonlijke zinnen zodat de nabestaanden voelen dat je tijd hebt gemaakt voor ‘de laatste boodschap’. Ook als je de uitvaartplechtigheid niet kunt bijwonen, is het de gewoonte om een condoleancekaart te sturen naar de familie.

Het is vaak moeilijk de juiste woorden te vinden om jouw medeleven uit te drukken. Vooral wanneer je de overledene niet zo goed kende. Laat in ieder geval merken dat je de tekst met oprechte gevoelens en medeleven hebt geschreven. Hou de tekst kort en eenvoudig en beperk je alleen tot de mooie herinneringen aan de overledene en een steunbetuiging aan de nabestaanden. Inspiratie nodig? Bezoek ons rouwtekstenplatform met mooie gedichten en pakkende afscheidsteksten.
Het platform maakt een onderscheid tussen teksten voor verschillende rouwsituaties.


Betuig je medeleven op ingedachten.be

Een telefoontje, sms’je, Messenger berichtje of bezoekje

Je kan de dichte nabestaanden ook telefoneren om jouw medeleven te betuigen. Woorden van steun kunnen tijdens de rouwperiode een houvast zijn voor de naaste familieleden van de overledene. Tegenwoordig zijn er ook meer en meer mensen die condoleren via Facebook Messenger of via een sms’je. Weet dat dit nog niet gebruikelijk is bij sommige families die het nog vaak als onpersoonlijk beschouwen.

Tenslotte is het ook aangewezen om thuis langs te gaan bij goede vrienden wanneer een dierbare overleden is. Zorg er wel voor dat je vooraf checkt (via een telefoontje) of dit gewenst is of niet. Voor de meeste mensen in rouw is dit een welgekomen steun in moeilijke tijden en wordt een bezoekje ontzettend op prijs gesteld.

Online condoleren: gebruiksvriendelijk en makkelijk

Jouw medeleven betuigen via het internet. Het is vandaag volledig ingeburgerd en wordt door families als normaal beschouwd. Zo zijn er enkele online condoleance platformen waar je nabestaanden kunt condoleren met het verlies van een dierbare. Eén van die websites is www.ingedachten.be. Daar kan je jouw medeleven betuigen op verschillende manieren:

  • Een condoleance schrijven in het openbare rouwregister van een overleden dierbare
  • Een privé condoleance e-card sturen naar specifieke nabestaanden of familieleden
  • Een virtueel kaarsje branden
  • Rouw- of afscheidsbloemen bestellen tot 2 dagen voor de uitvaartplechtigheid

Handen

Wat zeg en doe ik tijdens de uitvaart?

Als je een nauwe band had met de overleden dierbare is het de gewoonte om de uitvaartceremonie bij te wonen. Bij een traditionele uitvaartplechtigheid vormen de nabestaanden vaak een ‘condoleance rij’. Ze stellen zich dan op in volgorde van nabijheid t.o.v. de overleden dierbare. Als bijvoorbeeld de echtgenoot is overleden, dan zal de echtgenote als eerste staan en dan de kinderen in volgorde van leeftijd. Dit is het moment om de familie jouw medeleven te betuigen.


Tijdens de begrafenis of crematie is het is niet altijd makkelijk om nabestaanden op een vriendelijke, warme en persoonlijke manier te condoleren. Als u de persoon in kwestie niet goed gekend hebt, zijn “gecondoleerd (met uw verlies)” , “sterkte”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming” de meest gebruikte uitdrukkingen van medeleven.


Heb je de overledene in kwestie wél goed gekend, dan is een persoonlijke boodschap op zijn plaats. Een korte zin over hoe je hem/haar gekend hebt, kan dan deugd doen: “De Karel, het was een humoristisch en aimabel man, sterkte...” Laat jouw gevoel spreken, de rest komt vanzelf.


Daarnaast kunnen een welgemeende handdruk of een omhelzing ook wonderen doen. Voor een persoonlijk gesprek kunt beter een ander moment uitkiezen, aangezien er nog vele mensen na jou willen condoleren.
Een uitvaart is een serene en droevige aangelegenheid maar ook een soort (familie)reünie. Mensen die elkaar al lang niet meer gezien hebben, krijgen de kans om even ‘bij te babbelen’. Maar volgens de rouwetiquette is het beter daarmee te wachten tot na de uitvaart. Hou uw persoonlijke gesprekken met familieleden en vrienden dus beter tijdens de koffietafel.

Hoe moet jouw afscheid eruit zien?

Heb je zelf bijzondere wensen voor jouw uitvaart? Leg deze nu al vast via onze digitale wilsbeschikking en bewaar ze veilig online. Ook als je geen klant bent van DELA kan je gebruik maken van deze kosteloze service.

Hoeveel kost een uitvaart naar jouw wensen? Bereken het vrijblijvend via onze uitvaartkostencalculator. Eens je een indicatie hebt van de kostprijs van een gepersonaliseerd afscheid, kan je dat bedrag verzekeren in een DELA Uitvaartzorgplan. Een mooi gebaar naar jouw nabestaanden toe want zij moeten zich later geen zorgen maken over de financiële en praktische zorgen na jouw overlijden.