LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen. Daarbij staat respect voor de wil van de patiënt centraal. LEIF werd begin 2003 opgericht naar aanleiding van de wettelijke regelingen rond patiënten-rechten, palliatieve zorg en euthanasie, die in 2002 van kracht werden.
LEIF ontstond als een open forum voor artsen, zorgverleners, patiënten en hun familie omdat slechts weinig mensen vertrouwd zijn met de inhoud van deze wetten. Vandaar ook dat steeds meer (bekende) personen en verenigingen deze organisatie (onder)steunen en in de verf zetten.
Wil je op raadpleging? Contacteer ULTeam: 078 05 01 55Het LEIFplan bevat alle informatie over uw rechten bij uw huidige zorg en uw toekomstige zorg (wanneer u niet meer wilsbekwaam bent geworden). Het bevat ook alle wettelijke voorafgaande wilsverklaringen. Het LEIFplan is gratis beschikbaar bij uw apotheker, bij de LEIFpunten en de huizen van de Mens. Het kan ook gedownload worden van de website www.leif.be.
LEIF is ook de organisatie die de LEIF-kaart in het leven heeft geroepen. Deze plastic kaart vermeldt over welke wilsverklaringen (euthanasie, schenking lichaam aan de wetenschap, orgaandonatie, negatieve wilsverklaring, uitvaart) iemand beschikt. Dat betekent niet dat die persoon de formulieren voor deze wilsverklaringen niet meer hoeft in te vullen. De LEIF-kaart vermeldt alleen dat deze wilsverklaringen bestaan.
Wanneer je niet meer aanspreekbaar bent (bv. door een ongeval of een beroerte) is het belangrijk dat artsen en hulpverleners deze kaart meteen kunnen terugvinden in jouw portefeuille zodat ze rekening kunnen houden met de wettelijke wilsverklaringen die hij/zij bezit of geregistreerd heeft.
De LEIF-kaart kan gratis worden aangevraagd via een formulier in het LEIFplan of online: www.leif.be.
Op deze LEIF-kaart staan enkele belangrijke gegevens:
1. Naam en rijksregisternummer
Belangrijk zodat zorgverleners snel de geregistreerde documenten kunnen terugvinden.
2. Verwijzing naar alle vastgelegde wilsverklaringen
De kaart vermeldt over welke wilsverklaringen de eigenaar beschikt. Let wel: de LEIF-kaart vervangt deze wilsverklaringen niet. Integendeel: ze verwijst er net naar.
3. Contactpersoon
De kaart vermeldt ook de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon die in het bezit is van documenten van de eigenaar. Héél belangrijk zodat er een 'double check' kan gebeuren indien de kaart beschadigd is.
ULteam (uitgesproken als ‘ultiem’) of ‘Uitklaring Levenseindevragen Team’ adviseert en ondersteunt bij het uitklaren en beantwoorden van complexe vragen rond het levenseinde. Het doel is om een opvangkanaal te bieden aan mensen met een hulpvraag die nood hebben aan een zgn. 'second opinion'.
Het team is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit onder meer uit:
Je kan dit team raadplegen over allerlei (moeilijke) vragen rond het levenseinde door zowel patiënten (en hun naasten) als door hun behandelende artsen.
Het ULTeam is er voor mensen met een vraag rond het levenseinde en/of euthanasie en die nood hebben aan bijkomend advies. Zowel terminale zieken, niet-terminale ongeneeslijk zieken als mensen met een ongeneeslijke psychiatrische aandoening kunnen bij ULTeam terecht.
Ook artsen die geconfronteerd worden met een complexe levenseindeproblematiek en hierrond bijkomende interdisciplinaire uitklaring, professioneel advies of ondersteuning wensen, kunnen beroep doen op het ULTeam. Een mooi initiatief!
ULTeam (NL-FR)
J. Vander Vekenstraat 158
1780 Wemmel
078 05 01 55 - info@ulteam.be
Vragen over het Levenseinde en nood aan een persoonlijk gesprek of hulp bij het opstellen van uw wilsverklaringen? Dan kan je terecht in volgende LEIF-punten:
www.leif.be of via LEIFlijn: 078 15 11 55.