Menu
Zoek
Contact

Een duurzame uitvaart: welke keuzes kan je maken?

23 april 2024
Leestijd: 2 min

Van biologisch afbreekbare urn tot natuurbegraafplaatsen: onze interesse in duurzame uitvaarten is de voorbije jaren alleen maar toegenomen. Wat zijn de belangrijkste opties in België als je voor een milieuvriendelijke begrafenis kiest?

Een duurzame uitvaart: welke keuzes kan je maken?

Van biologisch afbreekbare urn tot natuurbegraafplaatsen: onze interesse in duurzame uitvaarten is de voorbije jaren alleen maar toegenomen. Wat zijn de belangrijkste opties in België als je voor een milieuvriendelijke begrafenis kiest?

Bio-afbreekbare urn of duurzame kist

Moet je de uitvaart organiseren van een geëngageerde natuurliefhebber? Of denk je al na over je eigen uitvaartwensen en vind je het vooral belangrijk dat je uitvaart later zo duurzaam mogelijk verloopt? Dan zal de meest voordehand liggende keuze die zijn voor een duurzame kist en/of voor een urn die biologisch afbreekbaar is.

Een ecologische uitvaartkist is doorgaans vervaardigd uit lokale, onbehandelde houtsoorten en zonder metalen verbindingen of handvaten. De afbreekbare materialen gaan bij begraven op in de natuur en stoten bij de crematie minder schadelijke stoffen uit. Naast houten kisten, vind je in het gamma duurzame kisten ook varianten in karton, riet, bamboe of wol. Sinds enkele jaren is het in heel België ook toegestaan om het lichaam in een bio-afbreekbare hoes of lijkwade rechtstreeks in volle grond te begraven, dus zonder doodskist.

Wie voor crematie kiest, kan de as verzamelen in een biologisch afbreekbare urn. Die is vervaardigd uit organisch materiaal en zal na verloop van tijd vergaan en weer opgenomen worden in de aarde.

Natuurbegraafplaatsen

Onze gemeenten deden de laatste jaren heel wat inspanningen om begraafplaatsen groener te maken en de natuurlijke sfeer te versterken. Daarnaast zijn er in België ook al enkele natuurbegraafplaatsen geopend. Het gaat hierbij evenwel bijna uitsluitend om het begraven van bio-afbreekbare asurnen.

Bij natuurbegraven streeft men naar een minimale belasting van het milieu en een minimale verstoring van de omgeving. Daartoe worden bio-afbreekbare materialen gebruikt en grafmonumenten geweerd. Natuurlijk afbreekbare herdenkingstekens kunnen wel. Een natuurgraf wordt in principe niet geruimd en de nabestaanden hebben geen onderhoudsverplichtingen. Dé grote troef van een natuurbegraafplaats voor de nabestaanden, is echter dat ze uitnodigt om in de natuur tot rust te komen of te wandelen.

Heb je een bijzonder privé-plekje op het oog waar je graag de as van je dierbare wil uitstrooien? Mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar, kan de as ook op private grond worden uitgestrooid of begraven. Natuurbegraven zonder crematie, buiten een daartoe voorziene begraafplaats, is echter niet toegestaan.

Humusatie, resomatie en cryomatie

In de zoektocht naar alternatieve technologieën voor begraven of cremeren, werd de voorbije jaren onderzoek gedaan naar humusatie, resomatie en cryomatie.

  • Humusatie is een proces waarbij het lichaam op een natuurlijke manier wordt omgezet in compost.
  • Resomeren is een methode waarbij het lichaam door middel van water en chemicaliën in een vloeistof wordt opgelost.
  • Cryomeren is een proces waarbij het lichaam via bevriezing in kleine stukjes biologisch afbreekbaar wordt gemaakt.

Geen van deze technieken zijn in België al toegelaten, maar er wordt in Vlaanderen wel onderzoek gedaan naar resomatie als alternatieve manier om afscheid te nemen.

Milieuvriendelijke alternatieven

Kiezen voor een groene uitvaart hoeft niet altijd ingrijpende keuzes in te houden. Ook door bewust om te gaan met een aantal onderdelen van de uitvaart en het afscheid kan je je hart voor het milieu en de natuur laten zien:

  • Laat de rouwbrief drukken op gerecycleerd papier.
  • Serveer lokale en biologische producten bij de koffietafel, zoals fruitsappen, bio-brood met hoevekaas, enzovoort.
  • Ga met de fiets naar de uitvaart of neem samen met alle nabestaanden de bus.
  • Organiseer de uitvaart in open lucht.
  • Kies biologische bloemen voor de rouwboeketten en kransen.
  • Integreer natuurlijkvriendelijke uitvaartrituelen in de dienst.
  • Neem een milieu-organisatie op in je testament.

Bewust duurzaam of traditioneel? Bij een uitvaart sta je telkens voor heel wat beslissingen. De Uitvaartondernemers van DELA zijn er om jou te inspireren, informeren en begeleiden bij je keuzes.