Elke dag maak je allerlei herinneringen. Soms zijn dat verdrietige of moeilijke herinneringen, maar je ervaart ook heel wat leuke en mooie momenten. Vaak beleef je ze samen met je geliefden en dat zorgt voor extra verbinding. Het zijn momenten die we voor altijd wil onthouden. Omdat de herinnering eraan ons vandaag gelukkig maakt en omdat onze nabestaanden later, wanneer we er niet meer zijn, ze voor altijd zullen koesteren.
Herinneringen met een diep emotionele betekenis lijken amper te slijten. Maar een gebeurtenis hoeft niet per se heel intens te zijn omdat we ze zouden willen blijven herinneren. Ook dagdagelijkse dingen die we samen meemaken kunnen als herinnering een bron van geluk zijn.
Hoe zorg je ervoor dat je de dagelijkse momenten die je vandaag volop beleeft voor altijd kan onthouden? En hoe kan je de intens emotionele momenten die jou sowieso bijblijven nog meer in ere houden? Door ze tastbaar te maken. Tastbare beelden en voorwerpen houden de herinneringen levend en dichtbij ons. Zo kan je ze vandaag nog sterker ervaren, en kan je ze doorgeven aan de volgende generaties die er zo blijvend zullen kunnen van genieten.
Deze 5 tips zijn er voor wie op zoek is naar bijzondere manieren om herinneringen voor eeuwig op te slaan.
De geur van jouw jeugd vereeuwigd
De grootste herinneringen komen voort via onze reukzin. De geur van de vanillepudding die vader maakte. Het parfum dat grootmoeder altijd droeg… we hoeven er maar een flard van te ruiken en we worden meteen naar het verleden terug gekatapulteerd en naar de warme momenten die we toen beleefden.
Hoe heerlijk zou het zijn om die herinneringen te kunnen oproepen wanneer je dat maar wil? Dat kan! In speciaalzaken kan je zelf je geur laten samenstellen. De parfumeur mengt en zoekt samen met jou tot de geur net lijkt uit die uit jouw herinnering. Je kan de geur opslaan in een eau-de-toilette, zeep of in een geurkaars. De juiste samenstelling wordt opgeslagen zodat je de geur eindeloos kan reproduceren, en kan doorgeven.
Voorwerpen voor altijd
Is er een voorwerp dat je nooit meer kwijt wil? Denk maar aan de eerste kinderschoentjes van je oogappel, jouw bruidsboeket of het halsbandje van je favoriete huisdier. Zorg er dan voor dat ze als aandenken de tand des tijds kunnen doorstaan.
Dat kan via verschillende technieken. Je kan de voorwerpen bijvoorbeeld laten metaliseren: verzilveren, verbronzen, verkoperen of vergulden… Zoek je een meer hedendaagse oplossing, dan kan je het object in epoxy laten gieten. Dat is ook een optie voor wie kleinere voorwerpen – het eerste melktandje, een bloem uit je huwelijksboeket… – wil laten vereeuwigen in de vorm van een juweel. Een volledig boeket kan je ook voor altijd bewaren door het te laten vriesdrogen.
Herinneringsdoos
Wie graag veel spullen bijhoudt om te koesteren en door te geven, kan een herinneringsdoos maken. Zie het als een soort tijdscapsule waarin je door te tijd dierbare objecten in bewaart: brieven, kindertekeningen en gedichten. De sleutel van je ouderlijk huis of de sjaal die nog steeds de geur van moeder draagt. Klein of groot: alles kan een plaatsje vinden in zo’n herinneringsbox, zolang je het maar dicht bij jezelf houdt. Voorzie de doos of kist van jouw naam en decoreer ze. Of maak ze nog persoonlijker door ze helemaal zelf te maken.
Zet het op papier
Veel mensen houden een dagboek bij. Het is vaak een manier om dagelijkse zaken te verwerken, en om er later op te kunnen terugblikken. We zouden zo’n dagboek ook kunnen zien als een manier om herinneringen door te geven aan volgende generaties, maar niet iedereen wil zijn meest persoonlijke en intieme gedachten delen. Wil je toch een geschreven spoor nalaten voor je dierbaren, dan kan je hen nu brieven schrijven die ze later kunnen lezen. Kleine en Grote Verhalen. Levenslessen. Op speciale maar ook doodgewone momenten.
Je kan er ook voor kiezen om al jouw herinneringen te bundelen in een herinneringsboek, of om dat door te geven aan familie en vrienden zodat zij er hun mooiste herinnering in kunnen noteren.
Zie je het grootser, maar ben je zelf niet zo goed met de pen? Dan kan je tegenwoordig een boek laten schrijven en drukken met je eigen levensverhaal. Een prachtig cadeau voor jezelf en voor de generaties die na jou zullen komen.
Jouw leven, een kunstwerk
Ben je creatief? Dan kan je misschien herinneringsschilderij maken. Een schilderij dat één specifiek tafereel uit een mooie herinnering weergeeft, of waarin verschillende kleinere herinneringen op een creatieve manier worden samengebracht. Hangt het op een prominente plek bij je thuis zodat je volop kan nagenieten van de mooie momenten. Later vindt het doek beslist een plaatsje bij één van de dierbaren, die het net zo zullen koesteren als jij. Je kan zo’n schilderij ook laten maken. Helemaal op maat van jouw wensen wat betreft formaat, kleur en stijl.
Een andere optie, die je makkelijker zelf kan uitvoeren als je minder creatief bent, is het maken van collages. Dat kan je doen met foto’s maar bijvoorbeeld ook met papiertjes, bonnetjes en kaartjes waar een mooie herinnering aan zit.
Er zijn nog tal van manieren om ervoor te zorgen dat jouw herinneringen niet zullen verloren gaan. Door ze door te geven aan jouw dierbaren, bijvoorbeeld, die ze op hun beurt liefdevol zullen bewaren. Laat je inspireren door de getuigenissen van Lieve, Norbert, Inge en Isabelle.