Menu
Zoek
Contact

Een overlijdensverzekering om je familie financieel te ondersteunen

Bij het wegvallen van een gezinslid, moeten veel gezinnen plots met een inkomen minder verder. Om je familie te beschermen tegen de kosten die ze dan hebben, kan een verzekering bij overlijden voor financiële verlichting zorgen.

ouders met kind
Benieuwd naar de kostprijs van een uitvaartverzekering?
Bereken mijn premie

Wat is een overlijdensverzekering?

Een overlijdensverzekering is – zoals het woord het zelf zegt – een verzekering die uitkeert in geval van overlijden binnen een bepaalde periode (vaak tot de leeftijd van 65 jaar). Als er geen overlijden plaatsvindt tijdens de looptijd van de polis, wordt er niets uitgekeerd.

Als de verzekerde binnen de vooraf bepaalde periode overlijdt, wordt er een vast bedrag uitgekeerd dat de nabestaanden voor verschillende doelen kunnen gebruiken:

  • de hypothecaire lening
  • de studiekosten van de kinderen
  • eventuele schulden
  • de erfbelasting
  • het familiebedrijf
  • ...

Een schuldsaldoverzekering is wellicht het meest bekende voorbeeld van een overlijdensverzekering.

Wil je dat het bedrag dat wordt uitgekeerd hoofdzakelijk gebruikt wordt voor de kosten van de uitvaart? Dan kan je voor een uitvaartverzekering kiezen. Het grote verschil met een overlijdensverzekering? Een uitvaartverzekering keert altijd uit, ongeacht het moment van overlijden.

Welke verzekering heb ik nodig bij overlijden?

Dat hangt af van het doel waarvoor je het wil gebruiken.

  • Nabestaanden beschermen binnen een periode waarin er veel kosten zijn?
    Overlijdensverzekering
  • Nabestaanden beschermen tegen de kosten van een begrafenis of crematie?
    Uitvaartverzekering

Een standaard crematie of begrafenis, exclusief concessie en grafsteen, kost tussen de € 5.500 en € 6.500 (bron: DELA uitvaartkostencalculator). Om je nabestaanden hiertegen te beschermen, kan je een uitvaartverzekering nemen. Het DELA Uitvaartzorgplan, de uitvaartverzekering van DELA, biedt naast een vast bedrag bij overlijden ook een pakket aan ondersteunende diensten. Meer info.

Bereken mijn premie

Anderen vroegen ook

Verzekeringen komen meestal in allerlei varianten. Dat is bij een overlijdensverzekering net zo. We onderscheiden 3 soorten:

  1. Tijdelijke overlijdensverzekering
  2. Levenslange overlijdensverzekering
  3. Uitvaartverzekering

Een overlijdensverzekering valt onder de categorie van levensverzekeringen. Je hebt levensverzekeringen die uitkeren bij leven en levensverzekeringen die uitkeren bij overlijden. Een overlijdensverzekering keert uit als er een overlijden plaatsvindt binnen een bepaalde periode (vaak vóór de leeftijd van 65 jaar). 

Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, soort overlijdensverzekering, verzekerd bedrag, enzovoort. Het is belangrijk om steeds goed de voorwaarden en uitsluitingen van het contract na te gaan als je overlijdensverzekeringen met elkaar vergelijkt.

Ook is een overlijdensverzekering niet hetzelfde als een uitvaartverzekering. DELA biedt alleen dat laatste aan. De kost van een DELA uitvaartverzekering kan je meteen op onze website berekenen.

Neen, maar het is wel aangeraden als je financiële zekerheid voor je nabestaanden nastreeft.

Neen. DELA biedt alleen uitvaartverzekeringen aan die beter gekend zijn onder de naam DELA Uitvaartzorgplan. Met dat plan regel je de kosten van je begrafenis of crematie op voorhand, wat zorgt voor gemoedsrust later.

Maar we doen nog meer. We ontzorgen je naasten ook met raad en daad. Vandaar het woordje ‘zorg’ in Uitvaartzorgplan. Dankzij DELA nabestaandenzorg krijgen je naasten bijstand en advies rondom de praktische en administratieve zaken na de uitvaart.

Meestal niet, maar dit hangt opnieuw af van het soort overlijdensverzekering dat je afsluit. Zo is pensioensparen een overlijdensverzekering die wél fiscaal voordeel geniet.

Het kan lastig zijn om te achterhalen of iemand een overlijdensverzekering heeft. Daarom raden wij aan om jouw omgeving meteen op de hoogte te stellen van het bestaan van deze verzekering, zodat ze weten wie ze bij overlijden moeten contacteren.

Vind je het moeilijk om je afscheid bespreekbaar te maken? In deze blog vind je 5 tips die het jou makkelijker maken.