Wil je een bedrag bij elkaar hebben tegen de dag dat je komt te overlijden, zodat je nabestaanden zich geen zorgen moeten maken over uitvaartkosten? Twijfel je tussen geld opzij zetten of een verzekering aangaan voor de kosten van je begrafenis of crematie? Wij sommen de belangrijkste voor- en nadelen voor je op, zodat jij de juiste keuze kan maken.
We staan niet graag stil bij ons eigen afscheid. Toch kan een goede voorbereiding ervoor zorgen dat zowel jij als je nabestaanden met een gerust gevoel verder kunnen. Je hoeft je immers geen zorgen meer te maken over welke financiële gevolgen je overlijden heeft op je geliefden.
Afhankelijk van je wensen kost een uitvaart tussen de € 5.500 en € 6.500, exclusief concessie en grafsteen (*). Dit aanzienlijke bedrag is voor velen niet zomaar beschikbaar. En omdat een overlijden niet te voorspellen valt, kan je maar beter nu al voorzorgsmaatregelen treffen.
Het kan voor nabestaanden een zware last zijn als de kosten op hun schouders terechtkomen. In dit blogartikel bespreken we twee mogelijkheden om zelf een bedrag voor de uitvaart te voorzien: sparen via een spaarrekening of je uitvaart verzekeren met een verzekering.
In onderstaande vergelijkende overzichtstabel zetten we enkele voor- en nadelen van elk type op een rij.
Uitvaartverzekering | |
---|---|
Voordelen | Nadelen |
Het volledige verzekerde bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden, zelfs als je nog maar één premie betaald hebt.
Ook nadat de laatste premie is betaald, blijf je levenslang verzekerd.
Je bent zeker dat het kapitaal gebruikt wordt om je uitvaart te betalen, wat zorgt voor gemoedsrust.
Je verzekerde bedrag groeit mee in de tijd, waardoor het waardevast blijft.
Een uitvaartverzekering is vrij van erfbelasting voor het deel dat dient voor de uitvaartkosten.
Nog een financieel voordeel: als je een uitvaartverzekering afsluit, betaal je meestal minder premie dan het bedrag waarvoor je verzekerd bent.
Bij de meeste uitvaartverzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar meeverzekerd, zonder extra kosten. Bij DELA krijgen je nabestaanden ook administratieve en emotionele ondersteuning van een consulent nabestaandenzorg. Zo kunnen ze rekenen op psychologische bijstand, hulp bij een repatriëring, enzovoort. |
Een uitvaartverzekering is meestal voordeliger voor wie ermee start op jonge(re) leeftijd. Op basis van je medische voorgeschiedenis kunnen verzekeringmaatschappijen een wachttijd opleggen of een extra premie vragen. |
Sparen | |
Voordelen | Nadelen |
Je ontvangt rente op het bedrag dat je hebt staan.
Het gespaarde bedrag kan je gebruiken om ook niet-uitvaartkosten mee te betalen. Als je spaart, bepaal je zelf hoeveel geld je opzij zet en wanneer je dit doet. Heb je een duurdere maand achter de rug? Dan kan je ervoor kiezen om die maand wat minder geld opzij te zetten of een maand over te slaan. |
Tenzij je het bedrag in één keer kan missen, duurt het meestal veel langer vooraleer je de volledige som voor je uitvaart bij elkaar hebt.
Je erfgenamen zullen erfbelasting betalen op het vrijgekomen bedrag.
Bij onvoorziene kosten (bv. kapotte wasmachine) is het verleidelijk om het geld voor andere doeleinden te gebruiken. Zelf sparen vergt dus een zekere discipline. Je gespaarde bedrag is niet waardevast. Wat je vandaag bij elkaar spaart, is binnen 20 jaar misschien niet meer voldoende om de uitvaart mee te betalen. |
Er wordt vaak verondersteld dat het OCMW of de gemeente de uitvaart betaalt. Toch kan je daar niet zomaar vanuit gaan. Zolang er nabestaanden zijn, zal het OCMW noch de gemeente de uitvaartkosten op zich nemen.
Er is echter een uitzondering. Als de overledene en de (eventuele) erfgenamen onvoldoende middelen hebben om de begrafeniskosten te betalen, kan het OCMW wel tussenkomen. Een maatschappelijk assistent zal dan een onderzoek starten om te zien of de tussenkomst gerechtvaardigd is. Als dat het geval is, zal het OCMW of het gemeentebestuur een sobere begrafenis organiseren om de uitvaartkosten te beperken tot een minimum. (Bron: Vlaanderen.be)
Wil je zeker zijn van een mooi afscheid en je nabestaanden ontzorgen? Overweeg dan een uitvaartverzekering. Je kan hier een premie berekenen voor het DELA Uitvaartzorgplan, de uitvaartverzekering van DELA.
Bereken mijn premie