Menu
Zoek
Contact

Hoe gaan we om met stijgende uitvaartkosten?

29 oktober 2024
Leestijd: 3 min

Ook de kosten in de uitvaartsector zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De inflatie en toenemende grondstofprijzen (bv. hout) liggen aan de basis van deze stijging. Wat betekent dit precies voor zij die een uitvaart moeten regelen? Kunnen we verwachten dat de kosten voor begrafenissen en crematies verder zullen stijgen? En (hoe) kunnen we ons hierop voorbereiden?

Meer betaalproblemen

Uit onderzoek van DELA bij 2.000 Belgen blijkt dat 25 % van wie een uitvaart moet regelen in ons land, financiële moeilijkheden ondervindt om de kosten ervan te betalen. In sommige gevallen moet er zelfs geleend worden of wordt een afbetalingsplan opgesteld.

1 op de 4 Belgen schat de kost van een uitvaart verkeerd in.

Verder weten we ook dat 1 op de 4 Belgen de kost van een uitvaart verkeerd inschat en daardoor op voorhand weinig of geen financiële regelingen treft. Hierdoor gaat de uitvaart van een dierbare vaak gepaard met onaangename financiële verrassingen naast het verdriet.

Om een duidelijk(er) beeld te krijgen van de kosten van een begrafenis of crematie, bieden we op onze website een handig overzicht aan. De gemiddelde prijs voor een doorsnee uitvaart ligt nu tussen de € 5.500 en € 6.500, exclusief concessie en grafsteen. Die cijfers zijn gebaseerd op de DELA uitvaartkostencalculator, waar je kan berekenen hoeveel een uitvaart naar jouw persoonlijke wensen en voorkeuren kost. Een bedrag dat je naasten misschien niet zomaar onmiddellijk ter beschikking hebben of waarvoor ze de nalatenschap liever niet aanspreken.

Begrafenis op voorhand betalen

Met deze kosten in het achterhoofd kan een uitvaartverzekering een geruststellende gedachte zijn. Hiermee voorzie je een bedrag voor je uitvaart, terwijl je nog leeft. Anders dan bij een spaarplan is het bedrag voor je afscheid gegarandeerd vanaf de eerste betaling. Stel dus dat je (kort) na afsluiting overlijdt, kan de begrafenisfactuur toch betaald worden met het geld van de verzekering. Gemoedsrust, want je nabestaanden hoeven hun eigen (spaar)centen niet te gebruiken en onenigheid over de kosten kunnen zo vermeden worden.

66 % wil hun nabestaanden niet opzadelen met de kosten van hun uitvaart. Slechts 1 op de 6 Belgen heeft hiervoor voldoende geld opzij staan of sloot een uitvaartverzekering af.

Maar een uitvaartverzekering biedt meer dan alleen een financieel houvast. Het DELA Uitvaartzorgplan gaat verder, want met deze uitvaartverzekering ontzie je jouw geliefden ook van de administratie die volgt op een overlijden. Psychologische rouwbegeleiding en repatriëring zijn eveneens inbegrepen. Heeft je familie nood aan gezinshulp, een oppas voor kinderen of huisdieren en/of bewaking van de woning op dag van de uitvaart? Dat kan op aanvraag voorzien worden. In tijden van rouw maken onze zorg en toewijding écht het verschil.

Lange termijn 

En dan misschien wel het allerbelangrijkste: het DELA Uitvaartzorgplan biedt een oplossing voor de uitvaartkosten van de toekomst. Niemand kan voorspellen hoe de prijzen voor een uitvaart zullen evolueren. En toch ben je met DELA gerust dat het bedrag van je uitvaart ook binnen bijvoorbeeld 20 jaar zal volstaan om de uitvaart te betalen. Hoe dan? Dankzij de jaarlijkse indexering.

Je kapitaal groeit mee in de tijd zolang je premies betaalt, waardoor het zijn waarde behoudt en beantwoordt aan de toekomstige levensstandaard. Klinkt dit als Chinees? We leggen het je graag uit aan de hand van een voorbeeld in onderstaande video.

Benieuwd naar hoeveel jij zou betalen voor een DELA Uitvaartzorgplan? Bereken het in 1 minuut.

Bereken mijn premie