Menu
Zoek
Contact

Kleine uitvaartgebaren met een grote betekenis

22 juni 2021
Leestijd: 3 min
Dagelijks werken onze uitvaartmedewerkers binnen een context van afscheid. Dat geeft hen voldoening want ze helpen families op één van de moeilijkste levensmomenten: het verlies van een dierbare.

Werken in een organisatie waarin u als werknemer vaak geconfronteerd wordt met afscheid, doet wat met een mens. Vaak groeit het besef dat geluk in kleine dingen zit en dat ‘er voor elkaar zijn’ er zeker toe doet. Dat geluk maakbaar en deelbaar is, inspireert dagelijks de ca. 800 medewerkers van uitvaartspecialist DELA. Een greep uit de kleine en grote dingen waar onze collega's een goed gevoel van krijgen. 

Bloemen een tweede leven geven

Alexandra Mazzarella is Manager uitvaart in Limburg. “Soms gebeurt het dat families een deel van de bloemen niet mee naar huis willen nemen of niet kunnen meenemen. Dan zou ik het echt zonde vinden om die bloemen te laten verloren gaan… Ik vraag in zulke gevallen aan de stedelijke diensten om de bloemstukken rondom het kinderperk op de begraafplaats te leggen. Een klein en simpel gebaar dat ouders van overleden kindjes niet ontgaat en sterk weten te appreciëren.”

In het verdriet vinden we elkaar

Carine Luyten, consulent DELA nabestaandenzorg staat families elke dag met raad en daad bij. Ze kunnen rekenen op Carine en haar collega’s om na de uitvaart allerlei administratieve zaken te regelen: het telecom-abonnement opzeggen, bankzaken regelen, … 

Dankzij de voldoening die zij uit haar job haalt, is het haar passie geworden: “Mensen hebben mij altijd al geboeid. In verdriet wordt duidelijk dat we ondanks onderlinge verschillen eigenlijk ook in heel veel dingen sterk op elkaar gelijken. Zoals in de behoefte die we delen om over een dierbare overledene te praten. Tijdens het gesprek met de nabestaanden zal ik daar steeds tijd voor vrijmaken omdat ik dat belangrijk vind. Aan de vrouw die na 50 jaar huwelijk haar man verloor, vraag ik bijvoorbeeld waar en hoe ze haar man had leren kennen. De glimlach die ik dan zie ontstaan… Daarnaast is onze tussenkomst op administratief en praktisch vlak natuurlijk ook een hele opluchting voor de nabestaanden. Op die manier kunnen ze zich helemaal concentreren op wat echt telt: de verwerking van hun verdriet.” 

Bij DELA staan 25 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen.

Een hart onder de riem in coronatijden

De uitvaartcentra van DELA zochten tijdens de pandemie naar creatieve manieren om toch een mooi en persoonlijk afscheid te verzorgen. Ze zochten ook naar manieren om de beperkende coronamaatregelen te verzachten. Zo wordt er nog steeds gebruik gemaakt van een ‘hartvormig stressballetje’ dat net in uw handpalm past en waarmee zitplaatsen in de ceremoniezaal worden aangegeven. Zo kunnen nabestaanden de afstandsmaatregelen op een fijne en warme manier respecteren. 

Dat het hartje ook een heel mooi aandenken kan zijn voor de nabestaanden, kon ook uitvaartondernemer Koen De Swerdt van Uitvaartcentrum Appeltants in Machelen ervaren: “Een tijdje geleden verzorgden we de uitvaart van één van twee broers die allebei in een instellingen verbleven voor mensen met een mentale beperking. De begeleiders van de instelling kwamen op regelgesprek en de broer mocht mee; hij mocht de kist kiezen. Hij had een eigen smaak en koos de kist ‘Schubert’ en een mooie sierurne om bij hem te bewaren. Maar de broer kon het allemaal niet bevatten. Het verdriet was heel intens en ik had écht met hem te doen. Ik heb hem toen één van onze knuffelhartjes toegestopt. ‘Hier is een warm hart voor je’, zei ik. ’Steek het in je broekzak of dichtbij je en telkens als je aan je broer denkt of hem mist, dan knijp je er maar eens goed in, zo geef je telkens een dikke knuffel aan je broer…’ De familie stelde het enorm op prijs dat we de broer zo goed betrokken hadden bij het afscheid, en voor broer zelf betekende dat tastbare hartje een enorme troost.”

Het netwerk van DELA telt een 60-tal hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 110 locaties in België.

Een klein gebaar, een groot verschil

Vooral wanneer mensen het moeilijk hebben, kan een klein gebaar het verschil maken. Een kaartje in de bus van de buurman steken die onlangs zijn werk verloor, een collega die het lastig heeft een kopje koffie of soep brengen, … 
Wilt u iemand tonen dat u aan hem of haar denkt met een klein cadeautje? Voeg er dan één van onze labels met mooie spreuken aan toe die u hier kunt downloaden.

 

Lees ook onderstaande blogartikels voor meer inspiratie rondom leven en afscheid.