Menu
Zoek
Contact

Hoe kunnen we het taboe rond de dood doorbreken?

28 maart 2025
Leestijd: 2 min

De dood blijkt nog steeds een taboeonderwerp. Velen vinden het moeilijk om te praten over de dood. Toch denkt ruim de helft van de Belgen al na over hun laatste afscheid. Dat blijkt uit een onderzoek van DELA bij meer dan 2.000 Belgen. Ook jongeren tussen 18 en 34 jaar, zoals Brecht (24), vormen zich al in grote lijnen een beeld van hun eigen uitvaart. Ondanks deze evolutie blijft de stap om praktische zaken te regelen groot.

Waarom praten we niet graag over de dood? 

Als we kijken naar het afgelopen decennium zien we dat de dood nog steeds een taboe is. Wel houdt het ons steeds meer bezig. 40 % praat erover met vrienden of familie. En het zijn lang niet alleen de 71+’ers die dat doen. We citeren enkele ondervraagden.

Odette (71) is niet bang om te sterven. Als vrijwilligster op de oncologieafdeling van een ziekenhuis kijkt ze de dood dagelijks in de ogen. ‘Het maakt mij zelfverzekerd.’ Odette spreekt elke dag over het levenseinde met haar patiënten: de ene keer voorzichtig en zacht, de andere keer met een vleugje spot en zelfs humor.

Georges (32) had onlangs zijn eerste rouwervaring met het overlijden van zijn geliefde grootmoeder. Met een job in de luchtvaartsector vindt hij de dood niet beangstigend. Ondanks zijn leeftijd wil hij er geen taboe van maken. ‘Een goede voorbereiding op later maakt de dood, maar ook het leven vóór de dood, minder moeilijk.’

Brecht (24) kwam via een vriend in contact met DELA. Als prille twintiger wil hij zelfstandig zijn op alle vlakken. Hij regelde nu al een uitvaartverzekering, zodat wanneer hij ooit plots sterft zijn familie de uitvaart niet moet betalen. ‘Mensen vinden het speciaal wanneer ik hen vertel over mijn uitvaartverzekering.’ Zelf kent hij niemand van zijn vrienden die een uitvaartverzekering heeft.

Gevolgen van angst voor de dood

Ook al had Brecht al op jonge leeftijd een uitvaartverzekering bij DELA, toch zette hij de stap nog niet om andere zaken te regelen omtrent later. Dat dit een drempel vormt, wordt ook door het onderzoek bevestigd. Slechts 1 op de 10 Belgen liet hun wensen al vastleggen op papier (met uitzondering van een verklaring voor orgaandonatie en een testament).

Het resultaat? Wie voor de eerste keer een begrafenis moet regelen, vindt dat moeilijk, omdat ze de wensen van hun dierbare overledene niet kennen.

Omdat mensen weinig praktische voorbereidingen treffen voor hun uitvaart schrikken de meeste nabestaanden als ze de factuur van de uitvaart te zien krijgen. Een standaard begrafenis of crematie kost gemiddeld tussen € 5.500 en € 6.500 volgens DELA’s uitvaartkostencalculator. En dan zijn de grafsteen en -concessie nog niet meegerekend.

Een uitvaartverzekering geeft mij gemoedsrust. Ik denk ook niet al te veel na over de dood, want met deze verzekering weet ik dat alles geregeld zal zijn. Brecht, 24 jaar

Eigen begrafenis plannen

Om het taboe alvast een stuk minder groot te maken, ontwikkelde DELA een tool om je uitvaartwensen op een laagdrempelige manier vast te leggen. Dat kan online, ook als je geen klant bent. Bovendien hoef je je wensen niet in één keer vast te leggen. Dit kan je hele leven lang en je kan je wensen zo vaak aanpassen als je wil. Deze kaartenset vol dilemma’s helpt je alvast op weg.

Je kan ook langsgaan bij je lokale begrafenisondernemer. Onze uitvaartondernemers kunnen jou uitgebreid advies verlenen over de verschillende mogelijkheden bij een uitvaart. Vervolgens kan je alle wensen op papier zetten. Onze begrafenisondernemer kan ook de kostprijs van je persoonlijk afscheid berekenen, waardoor je eveneens het financiële aspect kent.

Laten we samen het taboe rond de dood doorbreken.

Lees het volledige persbericht.